Rolada truskawkowa

Rolada truskawkowa jest świetnym pomysłem na deser o każdej porze roku, bowiem truskawki zawsze, niezależnie od pogody kojarzą nam się z beztroską i radością. Poza tym truskawki bogate są m.in. w żelazo, fosfor, witaminę C i oczywiście są najlepszym przyjacielem naszej diety, ponieważ 100g truskawek zawiera zaledwie 29 kcal! Poza tym są tak pyszne, że ich smak próbujemy zamykać w słoiczkach i mrożonkach aby czuć go cały rok 🙂

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 10 dag mąki tortowej
  • 5 jajek całych i dwa białka
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu z wodą

Masa:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 1 galaretka np. truskawkowa
  • truskawki ok. 25 dag (lub inne ulubione owoce)

Najpierw przygotowujemy ciasto. 5 jajek dzielimy, a żółtka ucieramy z cukrem dodając ocet wymieszany z wodą. Do 5 białek dodajemy dwa kolejne (2 żółtka będą nam potrzebne do masy) i ubijamy gęstą pianę, którą wykładamy na żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym i wykładamy ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę. Galaretkę przygotowujemy według wskazówek umieszczonych na opakowaniu (najlepiej zrobić to przed przygotowanie ciasta).

Pozostałe dwa żółtka ucieramy z cukrem. Mleko przelewamy do rondla i gotujemy. Gdy już będzie gorące dodajemy żółtka i mieszamy, aż powstanie jednolita masa, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy i dokładamy do rondla po czym ponownie całość ucieramy. Truskawki miksujemy, dodajemy do masy i wszystko dokładnie mieszamy.

Ostatnia faza to przełożenie rolady. Po wyjęciu z piekarnika, gorące jeszcze ciasto zwijamy, owijamy w ściereczkę i odkładamy na chwilę aż ostygnie. Ściętą galaretkę tniemy w dużą kostkę lub w podłużne pasy. Ciasto rozwijamy i smarujemy kremem. Na jednym brzegu układamy pokrojoną galaretkę i od tej strony zaczynamy zwijać roladę tak, aby galaretka znalazła się w środku. Roladę przekładamy do wąskiej blachy i odkładamy do lodówki.

Smacznego!

Rolada truskawkowa
5 (100%) 1 vote

Dodaj komentarz